top of page
"אפילו שמפו ומרכך לא היו לי. הוא אמר שסבון זה מספיק" באה בחשבון, נשים מספרות אלימות כלכלית

"הרווחתי משכורת יפה, אבל הייתי צריכה להביא קבלות על כל דבר. הוא היה עושה התאמות בין השעה שאמרתי לו שבה קניתי לבין השעה שכתובה על הקבלה" ג'ודית מגן

מה היא אלימות כלכלית?

אלימות כלכלית (התעללות כלכלית) היא אלימות שקופה, אין לה שפה או חוק כנגדה אך היא פוצעת אלפי א.נשים בכל שנה. אלימות כלכלית היא שימוש בכסף ובמשאבים כסנקציה, איום או אמצעי שליטה על בן או בת הזוג.

אלימות כלכלית באה לידי ביטוי בצורות רבות ושונות, כגון:

  • מניעת מידע על רכוש וכסף

  • מניעת גישה לחשבון בנק

  • איסור על החזקת פנקס צ'קים או כרטיס אשראי

  • הסתרת נכסים

  • פיקוח הדוק על כל הוצאה קטנה

  • יצירת חובות על שם בת/בן הזוג באמצעים פסולים

  • איסור על יציאה לעבודה ועוד

  • פגיעה בבן או בת הזוג והילדים על ידי מניעה של רכישת מוצרים בסיסיים כגון אוכל, תרופות, חינוך ורווחה.

אלימות כלכלית יכולה להתקיים לצד אלימות פיזית, מינית או מילולית, ויכולה להתקיים גם בפני עצמה. פגיעתה קשה והשלכותיה, חמורות וארוכות טווח.


חשוב להדגיש:

  • לא מדובר בבעל "קמצן" ולא מדובר באישה "בזבזנית"

  • אין קשר למצב הכלכלי של בני הזוג. לעתים גם אנשים אמידים מאד שולטים כך בבנות/בני זוגן

  • כדי שנקרא לזה אלימות, זה צריך להיות דפוס שליטה מתמשך

  • האלימות יכולה להתקיים במהלך מערכת היחסים, לקראת פרידה ואחרי הפרידה

מי אנחנו

רוח נשית פועלת לקידום עצמאותן הכלכלית של נשים נפגעות אלימות, מתוך ההבנה שמלבד סיוע חירום, נדרש ליווי ארוך טווח ומותאם אישית, על מנת שהן תוכלנה לקטוע את התלות הכלכלית, לסיים את מערכת היחסים האלימה ולפתוח דף חדש עבורן ועבור ילדיהן.

רוח נשית פועלת להגברת המודעות הציבורית למושג אלימות כלכלית ולמצבן של נפגעות אלימות, לדרכים לפתרון הבעיה ולמחויבותה של החברה כלפי נשים אלה.

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube
נשים מספרות אלימות כלכלית

החוק למניעת אלימות כלכלית

נכון להיום, עדיין אין חוק נגד אלימות כלכלית בישראל. החוק, מנוסח בלשון א.מגדרית וייתן שם משפטי לתופעה שרווחת במציאות ויאפשר למי שחווה אלימות כלכלית במשפחה (ע"י בן או בת זוג או בני משפחה אחרים) לפנות לבית המשפט להפסקת האלימות ואף לתבוע בנזיקין את המגיע לו/לה.

רוח נשית היא מהיוזמות ומהמנסחות של הצעת החוק, מקדמת אותו ודוחפת לאורך השנים בשיתוף ארגוני חברה אזרחית ובתמיכה של פוליטיקאים ואנשי ציבור.

 

אלימות כלכלית היא אלימות לכל דבר, היא פוגעת ומצלקת לא פחות מאלימות מסוגים אחרים. בנוסף, אלימות כלכלית יוצרת תלות כלכלית באדם הפוגע. לנפגעי.ות אלימות לוקחות שנים רבות לעזוב מערכת יחסים אלימה – רק בשל התלות הכלכלית. האלימות הכלכלית משאירה הרס רב בחיי הנפגעות והנפגעים, גם לאחר תום מערכת היחסים, מה שמקשה על שיקום ופתיחת דף חדש בחיים ללא אלימות. לכן, החוק למניעת אלימות כלכלית הוא קריטי במאבק נגד אלימות במשפחה!

 

בשנת 2020 עברה הצעת החוק בקריאה ראשונה, אך תהליך החקיקה נעצר לאור התפזרות הכנסת והליכה לבחירות. חרף הבטחת שר המשפטים בכנסת ה-24 להמשיך את הליך החקיקה הדבר לא צלח, ולכן לא הוחל דין רציפות על הצעת החוק. בחודש יולי האחרון (19/7/23) העלתה חה"כ מירב כהן את הצעת החוק לקריאה טרומית. לצערנו, ההצעה נפלה במליאת הכנסת (49 בעד 54 נגד).

אנו שבות וקוראות לחברי הכנסת לפעול לחקיקת החוק למניעת אלימות כלכלית, כחלק מהמאבק החשוב בתופעת האלימות נגד נשים.

באה בחשבון

איך נדע לזהות את סימני האלימות? איך נדע להישמר, לסייע לעצמנו, ולהושיט יד בזמן לקרובות לנו?

 

​הספר 'באה בחשבון' של רוח נשית, מאגד לראשונה 20 סיפורי חיים של נשים אמיצות החושפות בכנות ובפתיחות את סיפורן האישי בצל האלימות. הסיפורים מספקים הצצה נדירה למערכת היחסים האלימה וממחישים לנו כיצד האהבה משנה את פניה ולובשת צורה של כפייה ושליטה. הנשים המרואיינות בספר מספרות על האלימות הכלכלית ההרסנית, ועל הפגיעה העצומה שחוו, מבלי שהורמה עליהן יד. הן מספרות על הבידוד והניתוק ממשפחה וחברים, על המניפולציות והאיומים, על ההחלטה לעזוב, על המסע המורכב ליציאה ממעגל האלימות ועל הידיים שהושטו להן לעזרה.

_באה בחשבון -  לדף נחיתה השקת ספר אלימות כלכלית (9).png
אלימות כלכלית בתקשורת

אלימות כלכלית בתקשורת

הקואליציה הבינלאומית לאלימות כלכלית
לוגואים של ארגונים החברים בקואליציה הבינלאומית למאבק באלימות כלכלית

לרגל יום המודעות הבינלאומי לאלימות כלכלית שנערך ב-26 לנובמבר, ארגונים מרחבי העולם, בינהם רוח נשית, יצאו בקריאה להכרה בינלאומית באלימות כלכלית, השפעותיה והמענים הנדרשים למניעתה.

הקואליציה הבינלאומית של ארגוני החברה האזרחית העוסקים בתופעה, הוציאה דו"ח הסוקר את הנעשה בעולם בהתמודדות עם תופעת האלימות הכלכלית. מהדוח עולה כי אלימות כלכלית עדיין אינה מוכרת מספיק כצורה של אלימות בפני עצמה, בתוך המסגרת של אלימות במשפחה. סוג אלימות זה, גם מונע בסופו של דבר, מהקורבנות-שורדות לעזוב את הקשר האלים ולקבל את הכלים הדרושים להן לפתוח דף חדש.

הדו"ח הבינלאומי, 'יוצרות שינוי: מענה בינלאומי לאלימות כלכלית', בוחן את ההתפתחות של המאבק אלימות כלכלית בשש מדינות מאז 2021, בתקווה להגדיל את ההכרה בתופעה, את המענה והיצע התמיכה, לקדם חוקים ואסטרטגיות למניעה של אלימות כלכלית ותמיכה בקורבנות-שורדות במישור הלאומי.

אלימות כלכלית (או התעללות כלכלית) היא צורה של אלימות בתוך המשפחה שיש בה דפוס התנהגות של שליטה של אחד מבני הזוג על האחר על ידי הגבלה, ניצול או חבלה בכסף או משאבים כלכליים, מה שמגביל את האוטונומיה שלהם.ן ומערער את הבטחון הכלכלי שלהם.ן.

הדוח מציג את החשיבות של התמקדות באלימות הכלכלית, העלאת מודעות והכרה בתופעה, על מנת למגר אלימות בתוך המשפחה ברחבי העולם; רק בארבע מדינות מתוך הקבוצה – אוסטרליה, קנדה, דרום אפריקה ובריטניה, יש הכרה באלימות כלכלית כצורת אלימות נפרדת באסטרטגיות לאומיות או חוקים למניעת האלימות.

הקואליציה הבינלאומית נגד אלימות כלכלית

making a difference - international responses to economic abuse
תו מידות לאפקטיביות עד 2025
ECOSOC

דרך בגין 88, תל אביב-יפו || 072-2507770 ||  office@ruach-nashit.org.il

לוגו רוח נשית
bottom of page