שינוי מדיניות וחקיקה
רוח נשית פועלת גם במישור הציבורי, על מנת להעלות מודעות למצבן הכלכלי של נשים נפגעות אלימות ולחסמים המקצועיים, הכלכליים והמשפטיים עימם הן מתמודדות. העמותה מקדמת מדיניות וחקיקה אשר יתנו מענים לחסמים אלה.
התפיסה המנחה את פעילות העמותה היא כי אלימות נגד נשים היא תופעה חברתית רחבה החורגת בהרבה מהמקרה הפרטי של זוג ספציפי. לכן, כדי למגר את האלימות, יש לחשוף ולשאוף לשנות מבנים חברתיים, תרבותיים ומשפטיים המאפשרים את קיומה של התופעה.
אלימות כלכלית
הצעת החוק למניעת אלימות כלכלית
רוח נשית מובילה את קידום החקיקה בנושא זה בכנסת כבר מאז 2015. העמותה הייתה בין היוזמות והמנסחות של הצעת חוק נגד אלימות כלכלית. בשנת 2015 כתבה רוח נשית, ביחד עם מרכז תמורה, הצעת חוק בנושא זה שהוגשה ע"י חברת הכנסת לשעבר זהבה גלאון. בשנת 2017 הוגשה ההצעה כהצעת חוק ממשלתית ע"י השרה לשוויון חברתי דאז, גילה גמליאל. בניסוח ההצעה היו מעורבים אנשי אקדמיה וארגונים, ובהם רוח נשית. ביולי 2020 הוגשה ההצעה שוב, ע"י שר המשפטים אבי ניסנקורן ושרים נוספים, ואושרה בוועדת השרים לענייני חקיקה ועברה קריאה ראשונה. התהליך נעצר בעקבות פיזור הכנסת. בנובמבר 2021, עם כינונה של הכנסת החדשה, הצהיר שר המשפטים, גדעון סער, על כוונתו להשלים את החקיקה אך התהליך לא הושלם והכנסת שוב פוזרה. חרף הבטחת שר המשפטים בכנסת ה 24 להמשיך את הליך החקיקה הדבר לא צלח, ולכן לא הוחל דין רציפות על הצעת החוק.
ביולי 2023, העלתה חה"כ מירב כהן את הצעת החוק לקריאה טרומית. לצערנו, ההצעה נפלה במליאת הכנסת (49 בעד 54 נגד).
אנו קוראות לפוליטיקאים ופוליטיקאיות מכל המפלגות, לפעול לחקיקה חוק נגד אלימות כלכלית. אנו ממשיכות לפעול כל העת במספר חזיתות כדי שהצעת החוק תעבור. להצעת החוק >>
העלאת מודעות
רוח נשית מקיימת ומשתתפת בהרצאות וכנסים במטרה להעלות מודעות לקשר בין תלות כלכלית לאלימות כלפי נשים בקרב קובעי מדיניות, אנשי ונשות מקצוע והציבור הרחב.
אנו מרצות בפני קהלים רבים, ובהם עובדים סוציאליים, שופטים ורשמי הוצאה לפועל, קליניקות משפטיות ועוד, וכן משתתפות בכנסים בנושא מטעם לשכת עורכי הדין, הסיוע המשפטי של משרד המשפטים, המכון להשתלמות פרקליטים ויועצים משפטיים, ועוד.
כנסים בנושא אלימות כלכלית
-
Economic Abuse Around the World - הכנס הבינלאומי השלישי של רוח נשית בנושא אלימות כלכלית כלפי נשים. הכנס התקיים בחודש נובמבר 2022 כלל דוברות מאנגליה, ניו זילנד ואוסטרליה. בין הדוברים.ות השתתפו: תמר שוורץ, מנכ"לית רוח נשית; ד"ר מירב שמואלי, עו"ד, מנהלת תחום שינוי מדיניות וחקיקה, רוח נשית; ד"ר קתרין רויאל, מנהלת מחקר, SEA אנגליה; רבקה גלן מייסדת ומנכ"לית Center for Women's Economic Safety, אוסטרליה; פרופ' דלית יסעור בורוכוביץ', ישראל; ניקולה אקלטון, Good Sheperd, ניו זילנד; רוזי מילר- מינסטר, מנהלת צוות מקצועי, רוח נשית.
-
בינואר 2018 ערכה העמותה כנס בינלאומי נוסף לציון עשור לפעילותה, במרכז האקדמי רופין. כמרצה אורחת הגיעה פרופ' אנג'לה ליטווין מאוניברסיטת טקסס בארה"ב, אשר דיברה על "חובות כפויים" בין בני זוג.
-
סקר אודות אלימות כלכלית
בשנת 2019 יזמה העמותה סקר ממנו עלה כי כשליש מהאוכלוסייה בישראל מכירים נשים שנפגעו מאלימות כלכלית בפועל, למרות שהמושג "אלימות כלכלית" עצמו אינו מוכר.